Jednou za čas si rádi upečeme žebírka. Jirka začal s pomalu pečenýma vepřovýma a v současný době volně navazujeme s žebrama hovězíma 🙂 – a teda ty šmakujouuu. Hlavně pomalu pečený maso je prostě geniální, sice si delší dobu počkáme, ale za tu lahodu to fakt stojí. 

Suroviny

  • 1 kg hovězích žeber
  • sůl
  • pepř
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 2 lžíce kečupu (kupujeme Kand, ten má větší podíl rajčat)
  • 2 lžíce medu
  • špetka chilli
  • 1 lžička tymiánu
  • 150 ml červeného vína
  • 3 lžíce sójové omáčky

Celerový salát:

  • 1/2 bulvy středního celeru
  • 1 oloupané jablko
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup

V míse si smícháme všechny přísady na marinádu. Žebírka osolíme a opepříme a naložíme do marinády nejlépe přes noc. Jednou jsem je nenechala odležet vůbec a byly stejně skvělý :).

 
TIP do kuchyně: Pokud potřebujete pro pečení makadamové, pekanové nebo para ořechy (nebo jakékoliv jiné), tak já je nakupuju tady ».

 

Troubu si předehřejeme na 180 °C a necháme žebra péct cca hodinu. Potom teplotu ztlumíme na 85 °C, žebra zakryjeme alobalem a pečeme zakryté 3 hodiny. Potom alobal odložíme a pečeme neodkryté další 3 hodiny.

Mezitím si můžeme připravit salátek. Nastrouháme si na jemno celer a jablko a smícháme s ostatními ingrediencemi. Díky šťávě z citrónu nám jablko nezhnědne, takže si salát udrží takovou svěží barvu.

Ted už můžeme jenom čekat než se nám žebírka dopečou a můžeme servírovat. Je to fakt strašná dobrota a jak se pečou pomalu, tak i ten tuk se úplně rozplývá na jazyku 😀 – no je to jak říkám „prasárnička“ jak má být :).

 

 

Tisk