Od té doby co jsem odhalila, že české rizoto vlastně nemá s italským nic společného si mě risotto získalo. Dá se dělat na x způsobů – s chřestem, špenátem, kuřecím masem, bazalkou, rajčaty nebo jen parmezánem, ale my se s oblibou vždy vracíme k tomu jednoduchému bazalkovému :). Italské risotto je vlastně jídlo z jednoho hrnce, což je super :). Miluju jídla z jednoho hrnce, je to jednodušší a všechny chutě se krásně propojí.

Letos jsem si poprvé vysadila bazalku ze semínek už někdy v březnu a teď bych jí mohla na parapetu sekat sekačkou – už aby pro ní bylo venku „bezpečno“. Myslím si, že bazalkový risotto teď bude častějc figurovat v našem jídelníčku a z dalších lístků asi udělám univerzální bazalkové pesto a pak si bazalka může klidně divoce růst dál…

Suroviny

  • 30 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 2 menší cibule
  • 400 g rýže Arborio (já kupuju v Lidlu, když jsou italské týdny)
  • 1,2 l vývaru (nebo masox)
  • 200 ml bílého vína
  • muškátový oříšek
  • 6 lžic strouhaného parmezánu nebo sýru Grana padano (ten kupuju já)
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá bazalka

Postup

Na pánvi necháme rozehřát máslo s lžící oleje – to proto, aby se nám máslo nepřipalovalo. Přidáme na jemno nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Přisypeme rýži Arborio a mícháme dokud se nám nespojí s cibulkou. Zalijeme vínem a necháme vyvařit.

 
TIP do kuchyně: Pokud potřebujete pro pečení makadamové, pekanové nebo para ořechy (nebo jakékoliv jiné), tak já je nakupuju tady ».

 

Jakmile se nám víno lehce vyvaří začneme postupně přilívat vývar – nejdůležitější část. Přidáme vždy tak jednu větší sběračku a za občasného míchání necháme probublávat.

Vždy když už máme z rýže takovou kašičku přidáme další sběračku a takto postupujeme tak dlouho dokud rýže není dostatečně měkká. My máme radši měkčí rýži, takže je to cca na 40 minut….měla by vzniknout taková krémová rýžová kaše :).

A to je akorát čas přidat nastrouhaný parmezán, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a samozřejmě na jemno nasekanou bazalku :). Já čerstvou přidávám až na závěr, aby neprošla varem, protože pak mi přijde, že ztrácí chuť – a je to vlastně i škoda…

Tisk